Veertig dagen onderweg naar Pasen

Aan het grote feest van Pasen gaat een periode van veertig dagen vooraf (de zondagen worden niet meegeteld) waarin christenen zich voorbereiden op dit feest. Van Jezus lezen we dat hij veertig dagen vastte in de woestijn. Christenen wereldwijd gebruiken de periode voor Pasen als een tijd van bezinning en soberheid. In de Jeruzalemkerk besteden we speciale aandacht aan deze tijd met extra samenkomsten. Je bent welkom!

Aswoensdag (26 februari)

De veertigdagentijd begint met Aswoensdag. Tijdens een verspers op deze dag kun je een askruisje ontvangen. As, afkomstig van verbrande palmtakken, wordt gebruikt om op je voorhoofd een kruisje te tekenen. Zo word je bepaald bij de vergankelijkheid van het leven. Maar het is ook een uitnodiging om anders te gaan leven: afscheid te nemen van gewoontes en patronen die je geen goed doen en je toe te wijden aan liefde en recht.

Samen luisteren in de stilte (4 en 25 maart, 1 en 8 april)

Op een aantal woensdagavonden in de Veertigdagentijd willen we bewust tijd en ruimte maken om samen te luisteren naar Gods stem. Tijdens korte gebedsmomenten nemen we de tijd om stil te worden, samen te luisteren naar een fragment uit de bijbel en ruimte te nemen voor gebed.

Goede Week (5-11 april)

De Goede Week is de week voor Pasen die begint op Palmzondag. Op deze zondag lezen we hoe Jezus in Jeruzalem als koning wordt binnengehaald. Vol enthousiasme juichen de mensen hem toe, zwaaiend met Palmtakken. In de kerk maken de kinderen op deze zondag Palmpasenstokken die ze in een optocht door de kerk dragen.

Op Witte Donderdag denken we terug aan de laatste avondmaaltijd die Jezus met zijn leerlingen heeft gevierd. Door brood te breken, wijn in te schenken en beide uit te delen, gaf Jezus zelf betekenis aan zijn eigen lijden en sterven. Voorafgaand aan de maaltijd waste Jezus de voeten van zijn leerlingen als teken van zijn bereidheid te dienen. Hij gaf zijn leerlingen de opdracht elkaar te dienen. In de kerk vieren gelovigen het heilig avondmaal.

Op Goede Vrijdag denken christenen terug aan het sterven van Jezus aan het kruis op Golgotha. Het is een dag van verdriet vanwege het sterven van Jezus omwille van het kwaad in de wereld en onze zonden. Het is een goede dag vanwege de liefde van Jezus voor deze wereld.

De naam Stille Zaterdag verwijst naar de stilte van het graf waarin Jezus gelegen heeft. Op de avond van Stille Zaterdag vindt de eerste dienst van Pasen plaats: in een donkere kerk wordt het licht van de brandende Paaskaars binnen gebracht. Het licht van Christus, die is opgewekt uit de dood, begint te stralen in deze wereld.

Pasen

Op de derde dag nadat Jezus in het graf gelegd is, wordt hij uit de dood opgewekt. God laat in Jezus het leven overwinnen op de dood. Omdat Jezus de dood heeft verdragen en overwonnen is voor ieder die gelooft in hem nieuw leven mogelijk. Leven voorbij de grenzen van de dood.

Met alle christenen wereldwijd wordt op Paaszondag dit grote feest in alle uitbundigheid gevierd. 'De Heer is opgestaan!'