Derde Paasdag

Derde Paasdag bestaat niet, net zomin als tweede Paasdag, het is wel een mooie uitbreiding van onze vrije dagen die niet veel met wat er op Pasen is gebeurd heeft te maken. In veel andere landen bestaat het ook helemaal niet. Wat ik wel bedoel met Derde Paasdag is dat de opstanding van Jezus, die we vieren met Pasen, niet ophoudt na die ene dag. Jezus is opgestaan en dat mogen we elke dag geloven, en misschien ook wel ervaren.

Jezus' opstanding, zo zei Justin Welby de aartsbisschop van Canterbury heel treffend, raakt ons hele leven, de hele wereld, de hele kosmos. Leven vanuit de opstanding, dat is de opdracht die we als gelovigen op de Paasochtend, en op elke zondagochtend, meekrijgen. Jezus is opgestaan uit de dood, de dood is overwonnen, we geloven dat alle duisternis overwonnen is door het licht van Christus. 
En dan concreet, dan wordt het weer derde Paasdag, zo'n hele gewone dinsdag, en dan? Hoe ziet dat er uit, leven vanuit de opstanding van Jezus? Het betekent niet dat we al een stelletje blije eieren voorbij gaan aan het leed van de wereld. Niet dat we onze ogen sluiten voor de gebrokenheid van ons bestaan. Het betekent wel dat we met andere ogen naar de wereld, en ons eigen leven, mogen kijken. Opstandingsogen, ogen die het begin van het koninkrijk van God zien. Het koninkrijk van God dat begint met Jezus en waarvan de Britse theoloog Tom Wright zo gepassioneerd schrijft dat het er al is. Sporen van het koninkrijk, soms zomaar in de stad te zien, in een klein tuintje dat voor iemands deur tot bloei komt, in het gebaar van een mede-Amsterdammer die stilstaat bij een zwerver, in de Soepbus van het Leger des Heils die ik laatst laat op de avond in Oost zag staan, in spelende kinderen die een plekje hebben gevonden om te voetballen, in een arm om iemands schouders, in echte aandacht door je telefoon even weg te leggen als je met iemand praat, in mogen leven in vrijheid en veiligheid, en ga zo maar door. Gaan kijken met opstandingsogen dat is ook gaan kijken met de ogen van Jezus en gaan luisteren naar wat Hij vraagt. Op de paasochtend lazen we in de Jeruzalemkerk het belangrijkste gebod dat Jezus aan zijn discipelen geeft: 'Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf.' Leven vanuit de opstanding is deze opdracht van Jezus heel serieus nemen, op derde paasdag, op vierde paasdag en ga zo maar door. 

Over Ons

De Jeruzalemkerk in Amsterdam-West (de Baarsjes) waar iedereen welkom is en waar we graag betrokken willen zijn op Jezus Christus, op elkaar en op de stad waar we in leven. Wij zijn een gevarieerde gemeente die deel uit maakt van de Protestantse Kerk Nederland.

Contact
Jeruzalemkerk

Jan Maijenplein 14
Amsterdam
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.