Bijbel lezen in de zomer

Deze dagen werk ik aan een boekje over Lectio Divina dat in het najaar verschijnt. Twee theologen, Jos Douma en Abt Bernardus schrijven een handleiding Bijbellezen volgens deze beproefde methode. Voor het boekje mocht ik beide auteurs interviewen en vragen naar hun eigen ervaringen met lectio divina. Dat was al een hele leerzame ervaring. 

Kort gezegd, Lectio Divina is een Bijbeltekst lezen en daarbij vier stappen volgen: lezen, mediteren, bidden en contemplatie. Het idee is dat je stilstaat bij één tekst en dat je je biddend afvraagt wat God met die tekst tegen jou wil zeggen. In de interviews met Jos Douma en Abt Bernardus viel me de rijkdom op die zij hebben gevonden door op deze manier de Bijbel te gaan lezen. 'Biddend leren omgaan met de Schrift', vertelt Dom Bernardus, 'leert mij leven': Iedere dag geeft de kerk ons het woord, voor die dag. Ik hoef niet te kiezen, dat voorkomt ook dat je heel subjectief naar teksten gaat zoeken die op dat moment, op die dag, bij jouw gemoedsstemming horen. Iedere dag, gewoon die teksten, die je aangereikt krijgt. Het lezen van die teksten spreekt iets in mij aan, iets waar mijn aandacht bij blijft hangen of waar ik door geraakt wordt en dat is belangrijk. Dat is voor mij het woord dat God voor mij vandaag te zeggen heeft. Soms gebeurt ook wel dat je aan het lezen bent en dat er niets gebeurt maar dan toch blijven lezen en niet verder bladeren want dit is het woord vandaag voor jou. En natuurlijk is er ook de ervaring dat er gewoon niets uit komt. Ik heb ook mijn momenten gehad van paniek en van twijfel. Maar dan toch gewoon door blijven gaan. Je moet trouw blijven in het luisteren naar wat God jou, via dat woord, te zeggen heeft. Daar heb je wel randvoorwaarden voor nodig, het vraagt om stilte, om aandacht, om gereserveerde tijd. Het gebeurt meestal niet zomaar.'
Woorden van Dom Bernardus en ook Jos Douma heeft soortgelijke ervaringen, hij zegt: 'Ik ontvang door lectio rust, focus en de dimensie van het hart. Je denken komt door lectio in je hart terecht. Je maakt veel meer op harts-niveau contact met Bijbelteksten dan wanneer je ze alleen met je verstand leest. In de praktijk kan het zijn dat ik een Bijbeltekst een tijd met me meedraag in mijn hart en zo laat spreken. Dan sla ik er niet allemaal commentaren op na, daardoor komt er een dieper gevoelde overtuiging over zo'n tekst. Natuurlijk volgt de exegese daarna ook maar het begint bij de tekst zo te laten spreken. 
Er ontstaat door lectio ook een soort mildheid, een meer begrijpen van Gods liefde. Het raakt die andere dimensie aan, van denken dat in het hart komt, je gaat van inzicht naar wijsheid, er komt meer aandacht voor de contemplatieve kant van christen-zijn en ook voor de contemplatieve kant van kerkdiensten met meer ruimte voor stilte. De elementen die fundamenteel zijn voor lectio divina laat ik ook weer terugkomen in de kerkdienst. Daardoor kunnen de kerkdiensten waarin ik voorga soms een wat rooms- katholieke sfeer krijgen. 
Het wordt zomer, een tijd van, ik hoop, iets meer rust en ruimte, misschien tijdens een vakantie of gewoon thuis maar dan zonder alle drukte van de rest van het jaar. De zomer is een mooie, uitnodigende, tijd om eens aan de slag te gaan met deze manier van Bijbellezen. Gewoon elke dag een tekst ontvangen en je afvragen: wat zegt God vandaag tegen mij? Ik ga het in ieder geval proberen en ik hoor aan het einde van de zomer graag ook jullie ervaringen 

Over Ons

De Jeruzalemkerk in Amsterdam-West (de Baarsjes) waar iedereen welkom is en waar we graag betrokken willen zijn op Jezus Christus, op elkaar en op de stad waar we in leven. Wij zijn een gevarieerde gemeente die deel uit maakt van de Protestantse Kerk Nederland.

Contact
Jeruzalemkerk

Jan Maijenplein 14
Amsterdam
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.