Diensten rondom Pasen

Pasen is het belangrijkste feest voor Christenen. Vandaar dat wij ons daar op voorbereien. De week voor het paasfeest hebben we diverse momenten waaop we samenkomen. Iedereen is welkom!

Stille week 2019

Inmiddels kennen we als Jeruzalemkerkgemeente de traditie om in de Stille week op verschillende momenten bij elkaar te komen: op Witte Donderdag, Goede Vrijdag (tweemaal) en Stille Zaterdag (in de zgn. Paaswake). Deze diensten vormen ook dit jaar een geheel, waarin we het lijdensevangelie lezen zoals Johannes dat opgeschreven heeft.

Op de Witte Donderdag gedenken wij de uitlevering van Jezus, maar daaraan voorafgaande de opdracht die Jezus bij het laatste avondmaal gaf om samen brood en wijn te delen en dienstbaar te zijn aan elkaar. Het thema zal zijn n.a.v. Johannes 13 (De voetwassing): “Bediend om te dienen”.

Op de Goede Vrijdag delen we ’s morgens opnieuw brood en wijn met elkaar nadat we stilgestaan hebben bij het kruiswoord van Jezus “ Het is volbracht” (Joh.19.30).

Goede Vrijdag’s avonds willen we stil worden rond het kruis van Golgotha. De samenkomst heeft een meditatief karakter waarbij de verschillende teksten (van gebeden, liederen en de Bijbel), zoveel mogelijk voor zichzelf spreken. Er is een orgelmeditatie en aan het einde doven we de paaskaars en verlaten in stilte de kerk. De toon van de viering is er een van nederigheid en schuldbesef.

In de Paaswake, breekt het licht door – het levenslicht dat het duister breekt.  “Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft, vuur dat nooit meer dooft….” Na de intocht en de lof van het licht gedenken we met elkaar de opstanding. We belijden het geloof en er is een moment van doopgedachtenis. De toon in de Paaswake is die van vreugde en bevrijding. Jezus leeft!

Mooi om te horen. Vorig jaar nodigde één van de pioniers van Amsterdam Deugt twee vrienden uit voor de avonddienst op Goede Vrijdag. Dit avondgebed maakte diepe indruk op beide gasten en ze besloten ook naar de Paaswake te komen. Daar werden ze vooral getroffen door het symbool van de doopgedachtenis. Eén van hen was als kind gedoopt en werd nu zo bepaald bij de weg die Christus is gegaan, dat ze besloten betrokken te blijven bij Amsterdam Deugt. Paasmorgen wordt ze als volwassene gedoopt!

Dit jaar sluit een groep mensen van pioniersplek ‘Amsterdam Deugt’ aan bij de Paaswake. De pioniersplek organiseert zelf een ‘Luistertocht’, aansluitend op de Paaswake. We zijn van harte uitgenodigd deel te nemen. Vanaf hun locatie Lab111 op het WG terrein wordt er gewandeld door de binnenstad. Het is een meditatieve tocht waarbij je verschillende plekken aan doet waar actuele ‘lijdensverhalen’ worden verbeeld in verhalen, vragen en opdrachten. (zie ook: http://deugt.amsterdam/40-dagen-luisteren/)

De vieringen en avondgebeden in de stille week veronderstellen dat het diepe geheim van ons leven met ons meetrekt: de levende God van Israël, de Vader van Jezus Christus, onze Heer. Altijd, maar in het bijzonder in de komende vieringen voor en met Pasen mogen we dat samen beleven. Daarin zijn Christus’ lijden, zijn dood en opstanding onlosmakelijk met elkaar verbonden. Reist u mee?

Tijden:

Witte Donderdag 18 april:

19.30 uur viering met heilig Avondmaal. Voorganger: ds. Chris van Andel

Goede Vrijdag 19 april:

10.00 uur viering met heilig Avondmaal. Voorganger: ds. Chris van Andel

19.30 uur viering. Voorbereid door de kring van Roel van Marle en Mirjam van den Brink

Stille Zaterdag 20 april:

20.00 uur. Paaswake. Voorganger: Andre Martens

Paas Zondag 21 april:

10.00 uur. Viering. Voorganger: ds. Jan Maarten Goedhart.