Doop

Dopen is een van de vele mooie rituelen in de kerk. Er zijn verschillende momenten waarop er gedoopt wordt, net zoals er verschillende redenen zijn om gedoopt te worden.

Waarom wordt er gedoopt?

• uit dankbaarheid voor het wonder van de geboorte
  • om te beloven een kind op te voeden in de christelijke geloofstraditie
  • als teken van het verbond van God met mensen
  • om een kind of volwassene deel te laten uitmaken van de wereldwijde christelijke gemeenschap

Dopen op zondag

Een doopdienst vindt in de Jeruzalemkerk over het algemeen plaats op zondagmorgen in het midden van de gemeente. Zo wordt zichtbaar dat de dopeling er niet alleen voorstaat, maar wordt opgenomen in een gemeenschap van mensen die proberen Jezus te volgen. In de Jeruzalemkerk is er ook de mogelijkheid in de nacht voor Pasen te laten dopen. Dopen in de paasnacht deden de eerste christenen al rond het begin van onze jaartelling.

Dopen met water

Dopen gebeurt altijd met water als symbool voor de hoogte- en dieptepunten in een mensenleven. Mensen kunnen opbloeien, maar ook kopje onder gaan in het leven. Of het nu goed of mis gaat, de naam van elk mensenkind is geborgen in de palm van Gods hand.

Opdragen

Soms kiezen mensen ervoor om hun kind later in hun leven zelf de keuze te geven om gedoopt te worden. Die kinderen worden vaak in de Jeruzalemkerk opgedragen en ontvangen de zegen van God.