Welkom op de Jeruzalemkerk Weblog
In deze weblog schrijven wij over persoonlijke ervaringen en opvallende zaken in en buiten de Jeruzalemkerk, maar proberen we ook al gaande de weg visie onder woorden te brengen voor gemeenteleden en ge´nteresseerden. Uw reacties stellen wij zeer op prijs.

Bas van der Graaf
Elsbeth Gruteke

Advent als welkome onderbreking

13-12-2012
Bas van der Graaf

Doorgaans hebben we het niet zo op onderbrekingen. Zeker niet als het om het najagen van onze eigen plannen en levensidealen gaat. Onderbrekingen ontregelen ons, frustreren ons en halen de flow uit ons leven. We zitten er kortom niet op te wachten.

Ik ben steeds dieper gaan inzien dat de geboorte van Christus eerst en vooral bedoeld was als inbreuk op en dus als onderbreking van onze menselijke, al te menselijke agenda. Wie het kerstverhaal goed leest ziet, dat het nieuws van de geboorte van Jezus in het leven van alle betrokkenen een breuk veroorzaakt. Daarna zit hun leven op een ander spoor. Wat vanzelf leek te spreken komt in totaal ander licht te staan. Het zo vertrouwde leven wordt onderbroken en van binnenuit opengebroken. Christus onderbreekt de geschiedenis en degenen die het begrepen besloten om voortaan vanaf dat nulpunt de jaren te tellen. Elk jaar een werd een jaar van de Heer.

De Adventstijd is de voorbereidingstijd op het kerstfeest. Al eeuwenlang zien christenen in de tijd van Advent dan ook een periode waarin ze zich laten onderbreken. Ze doen dat in het besef, dat die unieke onderbreking van Godswege -de geboorte van Christus - zich doorvertaalt in onderbrekingen van mensenlevens vandaag. Onderbrekingen van bovenaf, die ruimte scheppen voor het inslaan van nieuwe wegen, in het eigen leven of in de kerk.

Voor mij is de Adventstijd dit jaar een welkome onderbreking, want juist in de (de aanloop naar) deze periode ben ik stilgezet in mijn werk als predikant. Dingen die ik deed en waar ik voor ging bleken niet zo vanzelfsprekend te zijn als ik dacht. Ik weet van bepaalde dingen even niet meer hoe het verder moet. Is dat erg? Dat weet ik nog niet. Om dat te ontdekken wil ik deze Adventstijd heel nadrukkelijk als tijd van onderbreking zien, in de verwachting juist in de tijd van Advent nieuw geloof en nieuw inzicht geboren kan worden. Wie weet is Advent ook voor u dit jaar een welkome onderbreking.

(Deze blog schreef ik voor de de website Kerstamsterdam.nl, waar een schat aan informatie is te vinden over de kerkdiensten met Kerst)

Naam (optioneel)
E-mail adres (optioneel)

Vorige artikelen