Welkom op de Jeruzalemkerk Weblog
In deze weblog schrijven verschillende leden van de gemeente over persoonlijke ervaringen en opvallende zaken in het Amsterdamse, maar proberen ze ook al gaande de weg visie onder woorden te brengen voor gemeenteleden en geïnteresseerden. Uw reacties stellen we zeer op prijs.

Zondagavondgesprek met Martien Kuitenbrouwer

07-10-2011
Jantine Veenhof

“Ik vind het het leukste om naar buiten de buurt in te gaan”. Op zondagavond 2 oktober is dit één van de eerste zinnen die Martien Kuitenbrouwer, de stadsdeelvoorzitster van Amsterdam-West op het podium van de Jeruzalemkerk uitspreekt. Ze is te gast bij het Zondagavondgesprek, een gesprek over leven, werk, geloof en kerk met een min of meer bekende Nederlander na afloop van een kort Avondgebed. Ze is “de burgemeester van stadsdeel West”, moeder van twee kinderen en opgegroeid in een onderwijsfamilie. Het onderwijs wordt het daarom niet en deze ambitieuze vrouw belandt door haar liefde voor mensen en haar grote maatschappelijk engagement in de politiek. Het is haar droom om iedereen een stukje verder te helpen dan mensen zelf denken te bereiken. Voor zichzelf vindt Martien dat ze haar eigen talent niet mag verloochenen, dat het belangrijk is iemand te zien zoals hij is, dat ze dichtbij zichzelf moet blijven en haar best moet doen, en dat ze haar talenten inzet voor de maatschappij en positief en oplossingsgericht probeert te denken. Uit haar voorbeelden over haar aanwezigheid bij sportactiviteiten van kinderen, scholen en buurtactiviteiten blijkt wel hoezeer zij betrokken is bij de mensen en vertelt ze hoe zij dit vertaalt naar mogelijkheden tot zelfontplooiing en gemeenschapszin.

Op de vraag of het moeilijk is om gemeenschappen te stichten antwoordt zij dat ze daar niet pessimistisch over is: “Het vraagt wel inspanning om verbindingen te leggen, maar dat het een individuele maatschappij is, merk ik hier niet in West. Mensen willen heel graag.” Als haar werk als stadsdeelvoorzitter in gesprek wordt gebracht met Psalm 146 van het Avondgebed over gerechtigheid geeft ze aan dat ze als politicus de taak heeft om mensen te zien. Te zien wat er in alle hoeken en gaten gebeurt. Macht vindt ze daarin een woord van de oude wereld. Het is beter te spreken over invloed, dat is veel gelijkwaardiger met het oog op relaties en daarom veel interessanter. Voor wat persoonlijke bezinning gaat ze de stad uit en leest ze graag een boek. Op sommige momenten is dat nodig, zoals de periode rondom de overval en moord op de juwelier Fred Hund. Als stadsdeelvoorzitter vertelt ze hoe ze op zo’n moment op veel verschillende niveaus werkt. Ze moet de regie in handen houden, terwijl het verdriet zo groot is op zo’n moment en ze daar ook aandacht aan wil besteden. Daarom waardeert ze het dat de kerk op die momenten bereid is haar deuren te openen voor een bijeenkomst en een plek van troost.

Tenslotte daagt ze de kerk ertoe uit om maatschappelijk betrokken te zijn en inspiratie over te brengen. “De kerk biedt troost, dat is een mooie functie. Ga vooral naar buiten, kijk en luister naar wat leeft, heet mensen welkom en maak verbindingen.” Persoonlijk vindt ze in het geloof het liefhebben van je naaste heel doeltreffend: het betekent hier in de buurt dat je net even verder kijkt. Aandacht hebben voor die ander.
Een avond waarin Martien laat zien wat haar beweegt in haar leven als politica. Een avond waarop de kerk haar deuren opent om het verhaal van een gedreven stadsbestuurder te laten klinken en te verdiepen. Een mooie zondagavond met een gedeelde passie voor een betere buurt vanuit het stadsdeel en de kerk. Dat daagt ons nog meer uit een kerk van de buurt te zijn!

Naam (optioneel)
E-mail adres (optioneel)

Vorige artikelen

• klik hier voor artikelen uit 2017