Welkom op de Jeruzalemkerk Weblog
In deze weblog schrijven verschillende leden van de gemeente over persoonlijke ervaringen en opvallende zaken in het Amsterdamse, maar proberen ze ook al gaande de weg visie onder woorden te brengen voor gemeenteleden en geïnteresseerden. Uw reacties stellen we zeer op prijs.

Knevel, Galerij-koffie en speeddaten

04-12-2010
Jantine Veenhof

Andries Knevel
Momenteel lees ik een boek van Andries Knevel, Niets is onmogelijk, in gesprek met mensen die niet konden geloven. De titel zegt het al; mensen die niet konden geloven, gewoon mensen zoals jij en ik, soms bekend maar ook onbekend. Terwijl ik het boek wat doorblader kom ik een oud-cursist tegen. Ik lees haar verhaal en ben ontroerd door wat er soms allemaal kan gebeuren in een mensenleven. Het is een mooi en nuchter verhaal – een dame die haar ratio gebruikt in de zoektocht naar het waarom van geloven, waardoor ze een rationeel vloertje legt en vervolgens ook naar beleving en gevoel op zoek gaat. Het mooie is dat ze na de cursus naar Indonesië is gegaan en daar eigenlijk pas ontdekt heeft dat ze christen is geworden. Haar verhaal raakt me, iemand die niet christelijk opgevoed is en toch geleidelijk het geloof vindt… Het is bijzonder omdat het zo fris en onbevangen is. Haar verhaal raakt me ook omdat ik besef dat Gods verhaal het verhaal van mensen blijft raken, waar ze ook zijn. Het daagt me uit mensen na een cursus los te laten en ze toe te vertrouwen aan God en het leven.

De Galerij
Sinds vorig jaar ligt er een plan van een aantal jonge mensen in de kerk om iets te gaan doen met een van de galerijen. De bedoeling is om er een soort leescafé van te maken, waar mensen rustig kunnen lezen, maar ook andere creatieve dingen kunnen doen. Ook is het een extra inspirerende ruimte voor de kerk waarin we activiteiten en cursussen kunnen organiseren. Nu het proces in gang is gezet, proberen we met een aantal mensen de bouwtechnische kant, de vormgeving en de culturele inhoudelijke kant tegelijkertijd op gang te laten komen. Komende maand zullen een drietal architecten een plan schetsen voor een mogelijke inrichting. Ondertussen bedenken we allerlei ideeën om de gemeente warm te maken voor een nieuwe creatieve broedplaats in de kerk. Je kunt daarbij denken aan een openbare boekenkast met boeken die je mag lenen, films kijken vanaf de galerijbioscoop, een ruimte voor exposities en misschien wel een zondagse Galerij-koffie!

Speeddaten vanuit het stadsdeel
Elk jaar wordt er in de Baarsjes de juni kunstmaand georganiseerd. Als kerk participeren we al een paar jaar in dit project en werken we samen met allerlei kunstenaars. Vanwege het nieuwe stadsdeel zal er komende juni geen juni kunstmaand meer georganiseerd worden. We hebben de laatste maanden de juni kunstmaand-commissie omgedoopt tot een kunstcommisie, die het gehele jaar door een cultureel programma zal verzorgen door samen te werken met verschillende kunstenaars uit de buurt. Zo is ook het plan ontstaan om een muziekfestival te organiseren in juni op het Jan Maijenplein en in onze kerk. Afgelopen maandag hadden we een speeddate-avond, georganiseerd door het stadsdeel in onze kerk. Het was een bijzondere avond met veel ontmoetingen met zo’n 40 bewoners, kunstenaars en ondernemers uit de buurt. Een van de speeddate-tafels had als thema ‘muziek op het Jan Maijenplein’ en aan het einde van de avond waren er tal van mensen die met ons mee willen denken over dit plan. Zo ook met de directeur van de modevakschool in de school tegenover ons kerkgebouw. Het was mooi hoe enthousiast we zoveel bijzondere mensen mochten ontmoeten met veel vrijmoedigheid en spontaniteit.

Naam (optioneel)
E-mail adres (optioneel)

Vorige artikelen

• klik hier voor artikelen uit 2017

• klik hier voor artikelen uit 2016

• klik hier voor artikelen uit 2015

• klik hier voor artikelen uit 2014

• klik hier voor artikelen uit 2013

• klik hier voor artikelen uit 2012

• klik hier voor artikelen uit 2011

• 04-12-2010 huidig artikel
    Knevel, Galerij-koffie en speeddaten

13-11-2010 (Bas van der Graaf)
    Een netwerk van stadskerken

07-11-2010 (Jantine Veenhof)
    Met Marcus aan tafel

29-09-2010 (Jantine Veenhof)
    Zeggen we ‘ja’ tegen het bestaan? De aftrap van een nieuw missionair seizoen.

15-09-2010 (Bas van der Graaf)
    Discipelschap 24/7

11-06-2010 (Bas van der Graaf)
    De Baarsjes, Juni KunstMaand en Zondagavondgesprek