Welkom op de Jeruzalemkerk Weblog
In deze weblog schrijven wij over persoonlijke ervaringen en opvallende zaken in en buiten de Jeruzalemkerk, maar proberen we ook al gaande de weg visie onder woorden te brengen voor gemeenteleden en geïnteresseerden. Uw reacties stellen wij zeer op prijs.

Bas van der Graaf
Elsbeth Gruteke

19-12-2008
Bas van der Graaf

Vol dynamiek op weg naar Kerst

'Overschat niet wat je in één jaar kunt bereiken, maar onderschat niet wat je kunt bereiken in vijf jaar.'
Deze uitspraak haal ik graag en vaak aan als het gaat om het ontwikkelen van plannen om als kerk dienstbaar en getuigend in de stad te staan. Hij helpt me om niet gefrustreerd te raken als dingen te langzaam gaan en soms is dat nodig. Als ik echter denk aan alle kerstactiviteiten die vanuit de Jeruzalemkerk en gebouw Westerwijk worden georganiseerd heb ik deze uitspraak niet nodig. Het is ongelooflijk wat er in één jaar tijd op gang is gekomen.
Vorig jaar zomer trokken we de conclusie, dat het goed zou zijn onze bestaande Kerstbijeenkomsten meer op de buurt te richten. In de PR-commissie kreeg Annemijn een ingeving voor een overkoepelend thema: Kaarsjes in de Baarsjes. Een briljante ingeving, want dat verwoordde precies wat we voor ogen hadden: maak de Jeruzalemkerk met het Jan Maijenplein op kerstavond tot een plek waar gemeenteleden met buurtbewoners een sfeervolle en zinvolle viering kunnen meemaken. We hebben toen alles op alles op alles gezet om zo'n plek te creëren en het lukte. Een volle kerk, een prachtige dienst, met veel bijdragen van evenzoveel getalenteerde Jeruzalemkerkers! We waren echt heel blij en dankbaar. Een geweldige ervaring!
Die positieve ervaring blijkt nu heel veel in beweging te hebben gezet. Om te beginnen: de organisatie van de kerstavonddienst staat stevig op poten en veel meer mensen dan vorig jaar zijn op allerlei manieren betrokken in de voorbereiding. We hebben meer tijd voor creativiteit en hopelijk leidt dat tot een nog mooiere dienst dan vorig jaar. Eén probleem: Kaarsjes in de Baarsjes is in korte tijd zo'n begrip geworden, dat we vrezen dat de mensen er niet in kunnen. Nu kun je natuurlijk vervelender problemen hebben als kerk, maar het houdt ons wel bezig. In elk geval hebben we extra stoelen geregeld en verder wachten we het maar af. Een volgend jaar kunnen we altijd besluiten twee diensten te beleggen ?.
Maar niet alleen de kerstavonddienst heeft vleugels gekregen. De leiding van de kindernevendienst kreeg ook de smaak te pakken (om niet te zeggen: zag het licht): zij besloten om hun kerstviering (aanstaande zondagavond, 18.00 uur) naar een hoger plan te tillen en er de hele buurt voor uit te nodigen. Gevolg: getalenteerde gemeenteleden gingen teksten schrijven voor een goed kerststuk en bij de flyer voor Kaarsjes in de Baarsjes werd een flyer voor deze bijeenkomst gevoegd. In een ruime straal rondom de kerk zijn die twee flyers huis aan huis bezorgd (en natuurlijk zijn er veel uitgedeeld in het netwerk van de kinderen). Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat uitpakken zondag.
Maar dat is ook nog niet alles. Want ook in Westerwijk is er dit jaar voor het eerst een kerstavonddienst. Voorafgaande aan deze dienst is er deze week een soort speurtocht georganiseerd in de buurt, waar kinderen met hun ouders aan mee deden. Op allerlei plekken vonden ze dan een levend tafereel van het kerstverhaal en voor velen was dat een eerste kennismaking. Nico vertelde me een paar mooie verhalen. Een Surinaamse moeder zei: ik wist eigenlijk helemaal niks over Jezus, maar nu wel. Ik kom op kerstavond ook naar de dienst (in Westerwijk). En een Marokkaanse moeder zei:'Ik kom ook naar het kerstfeest. Inshallah!'
Af en toe kan ik het bijna niet bijhouden, wat er allemaal gebeurt. Wat ik er van leer is dit: als mensen hun gaven en talenten met geloof en enthousiasme inzetten kan er in korte tijd heel veel in beweging komen. En dat is blijkbaar gebeurd.
Dynamiek genoeg dus in De Baarsjes. We gaan het maar beleven, dit jaar. Wie weet hoe wat we dit jaar doen weer een bouwsteen is voor volgend jaar. Overschat niet wat je in een maand kunt doen, maar onderschat niet wat je kunt bereiken in een jaar.

Naam (optioneel)
E-mail adres (optioneel)

Vorige artikelen

• klik hier voor artikelen uit 2017

• klik hier voor artikelen uit 2016

• klik hier voor artikelen uit 2015

• klik hier voor artikelen uit 2014

• klik hier voor artikelen uit 2013

• klik hier voor artikelen uit 2012

• klik hier voor artikelen uit 2011

• klik hier voor artikelen uit 2010

• klik hier voor artikelen uit 2009

• 19-12-2008 huidig artikel
    Vol dynamiek op weg naar Kerst

05-12-2008 (Bas van der Graaf)
    Taart van de stadsdeelvoorzitter, interview op Radio 5 en Kaarsjes in De Baarsjes

21-11-2008 (Bas van der Graaf)
    Discipelschap in Kroatie en Sarjevo, MDP-zondag en nogmaals De Preek van de Leek.

07-11-2008 (Bas van der Graaf)
    Nemen christenen De Baarsjes over? De preek van de leek. En: avondmaal en laagdrempeligheid.

17-10-2008 (Bas van der Graaf)
    En toch een Alpha Cursus, voorbereidingen Juni Kunstmaand en avonddienst met bijbelkringen

10-10-2008 (Bas van der Graaf)
    Een debat, de toekomst van het Evangelisch Contact en huisgemeenten in De Baarsjes?

26-09-2008 (Bas van der Graaf)
    Veritas, Noorderpodium en Pastors Network

05-09-2008 (Bas van der Graaf)
    (Te) veel achter mijn bureau, werken in twee kerken en bidden met het oog op Gods Koninkrijk