Welkom op de Jeruzalemkerk Weblog
In deze weblog schrijven wij over persoonlijke ervaringen en opvallende zaken in en buiten de Jeruzalemkerk, maar proberen we ook al gaande de weg visie onder woorden te brengen voor gemeenteleden en geïnteresseerden. Uw reacties stellen wij zeer op prijs.

Bas van der Graaf
Elsbeth Gruteke

Elkaar leren kennen

27-01-2017
Elsbeth Gruteke

De eerste keer dat ik op een mooie zomeravond naar de Jeruzalemkerk liep vielen ze me al op. De moeders, met hoofddoek, op de bankjes op het plein voor de kerk, die met elkaar zaten te praten en met een schuin oog toezicht hielden op hun spelende kinderen. Ik zag ze ook zitten, en spelen, op zonnige zondagochtenden als we na de dienst, buiten op het plein, koffie drinken. Twee verschillende werelden die elkaar niet echt ontmoeten. Ja, er loopt wel eens een brutaal jongentje de kerk binnen en ik zag ooit één moeder binnenlopen maar daar blijft het wel bij.
We kennen elkaar niet echt. Dat is geen verwijt, niet naar onszelf en niet naar de mensen op het plein maar het is wel een realiteit waar we misschien iets aan kunnen doen.
Dat doen we ook, sinds een paar maanden hebben we een buurtdiaken Suzanne. Zij maakt contact met mensen uit de buurt en met organisaties die in de buurt werken. We hebben gemeenteleden die vlak bij de kerk wonen en die onderdeel zijn van de buurt. Bij de jaarlijkse kerstviering, Kaarsjes in de Baarsjes, nodigen we de buurt nadrukkelijk uit en veel buurtbewoners zijn er dan ook bij. We hebben de diaconie die ook beschikbaar is voor de buurt. We hebben vanboven dat een brug probeert te slaan tussen het creatieve deel van de buurt en de kerk.
Aan al die initiatieven voegen we tussen 2 en 16 februari een nieuw initiatief toe. Dan hangt bij vanboven de tentoonstelling Het Andere Verhaal. Een tentoonstelling die door rabbijn Lody van de Kamp en Saïd Bensallem naar Nederland is gehaald en die door Amsterdam heen reist. Een tentoonstelling over Europese landen waar tijdens de Tweede-Wereldoorlog joodse burgers werden geholpen door hun moslimmedeburgers. Acht panelen met verhalen over hoe werelden die elkaar niet kenden elkaar te hulp schoten. De tentoonstelling hangt in de Jeruzalemkerk en is meteen een goede aanleiding om het gesprek tussen de verschillende buurtbewoners te bevorderen. Zo zal er tijdens de opening van de tentoonstelling op 2 februari een gesprek zijn tussen een paar kerkbewoners en een paar buurtbewoners, en soms vallen die twee zelfs samen. Een begin, een manier om elkaar een beetje te leren kennen. En misschien wel het begin van iets moois. Van harte welkom bij de opening van de tentoonstelling op 2 februari om 19uur in de Jeruzalemkerk.

Naam (optioneel)
E-mail adres (optioneel)