Welkom op de Jeruzalemkerk Weblog
In deze weblog schrijven wij over persoonlijke ervaringen en opvallende zaken in en buiten de Jeruzalemkerk, maar proberen we ook al gaande de weg visie onder woorden te brengen voor gemeenteleden en geďnteresseerden. Uw reacties stellen wij zeer op prijs.

Bas van der Graaf
Elsbeth Gruteke

Kerstmis

18-12-2015
Elsbeth Gruteke

De columnist Sylvain Ephimenco schreef het een paar weken geleden in Trouw: ‘Ik snak naar een ouderwets christelijke vredesmoment, gedeeld door alle andersgelovigen. Een cesuur waaruit eindelijk wat licht zou spatten’.
Bijzonder om dit verlangen naar Kerst, zo interpreteer ik het, zo openlijk verwoord te zien door een columnist die niet bekend staat om zijn grote affiniteit met het christendom. Mooi ook dat Ephimenco precies raakt aan waar wij in de Jeruzalemkerk, in de aanloop naar kerstmis, mee bezig zijn. Inderdaad, we hebben het heel druk met allerlei organisatorische zaken rondom Kaarsjes in de Baarsjes en de dienst op eerste Kerstdag. Het is bijzonder om te zien hoeveel gemeenteleden druk bezig zijn met publiciteit, flyeren, het in elkaar zetten van kinderstukjes, het oefenen van muziek, het aankleden van de kerk, het zorgen voor programmaboekjes en ga zo maar door. Maar onder al dat geregel ligt waaraan Ephimenco refereert, en waarnaar hij zijn verlangen uitspreekt, we vieren met kerst de komst van Jezus naar onze wereld. Dat is het doorbreken van het licht in een duistere wereld, de cesuur waaruit licht spat.
Deze kerst is mijn eerste kerst als predikant. In de voorbereiding van de dienst op kerstavond en op eerste kerstdag werd ik zelf weer getroffen door hoe prachtig en ontzagwekkend de geboorte van Jezus is. Niet in de uiterlijke vorm, een klein kind dat in armoedige omstandigheden ter wereld komt, dat is bepaald niet indrukwekkend. Maar wel als je gaat kijken naar wat er met de geboorte van Jezus gebeurt. De komst van God zelf naar onze gebroken wereld, God die bij ons komt, heel dichtbij. Het licht dat daar van afspat, om in de termen van Ephimenco te blijven, is zo mooi, zo hoopgevend. Het thema van de dienst op eerste kerstdag is dan ook Goed Nieuws! We kijken terug op een jaar met veel slecht nieuws, veel mensen worden daar onrustig en angstig van. IS, aanslagen, vluchtelingen, klimaatveranderingen, het zijn verontrustende ontwikkelingen. Midden in die duisternis komt Jezus naar ons toe. Met Hem breekt een andere realiteit aan, een ander koninkrijk, en de belofte dat alle duisternis niet het laatste woord heeft. Wat een goed nieuws. Dit is de boodschap die zal klinken met kerst in de Jeruzalemkerk. Ik hoop, en bid, dat veel mensen horen waarnaar zij verlangen, een ouderwets christelijke vredesmoment waar het licht van afspat. En Sylvain Ephimenco is hierbij, net als iedereen, van harte uitgenodigd bij Kaarsjes in de Baarsjes op kerstavond of op eerste kerstdag, allebei mag ook.

Naam (optioneel)
E-mail adres (optioneel)

Vorige artikelen

• klik hier voor artikelen uit 2017

• klik hier voor artikelen uit 2016

• 18-12-2015 huidig artikel
    Kerstmis

04-12-2015 (Elsbeth Gruteke)
    mensen

27-11-2015 (Elsbeth Gruteke)
    Bezinning

18-11-2015 (Elsbeth Gruteke)
    Moeilijke vragen

06-11-2015 (Elsbeth Gruteke)
    Dankbaar

30-10-2015 (Elsbeth Gruteke)
    Stil zitten of bewegen?

22-10-2015 (Elsbeth Gruteke)

15-10-2015 (Elsbeth Gruteke)
    Hoe herken je de dominee?

09-10-2015 (Elsbeth Gruteke)
    De eerste week

10-09-2015 (Bas van der Graaf)
    Back to basics. (Op zoek naar eenvoudig christelijk leven). Jaarthema 2015/2016