Tentoonstelling Het Andere Verhaal (geplaatst: 25-01-2017)

De Jeruzalemkerk organiseert vanaf 2 februari een tentoonstelling over Moslims die gedurende de Tweede Wereldoorlog in verschillende Europese en Noord-Afrikaanse landen hulp aan Joden hebben geboden. De tentoonstelling ‘Het andere verhaal’ geeft een beeld van de hulp in landen als Tunesië, Marokko, Turkije, Albanië, Macedonië, Oekraïne en Wit-Rusland en doorbreekt daarmee het beeld dat Joden en Moslims ‘altijd en overal’ op vijandige voet hebben gestaan. ‘Het andere verhaal’ is een initiatief van Rabbijn Lody van de Kamp, Saïd Bensellam en de Jeruzalemkerk en reist na verschillende stadswijken in Amsterdam door heel Nederland.

In veel Europese en Noord-Afrikaanse landen woonden Moslims en Joden eeuwenlang vreedzaam naast elkaar, elkaars geloof en gebruiken niet delend maar wel respecterend. Nooit eerder werd deze verhouding echter zó op de proef gesteld als tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Shoah. ‘Het andere verhaal’ vertelt in acht persoonlijke getuigenissen over de moed en standvastigheid van Moslims tegenover hun Joodse buren, collega’s of mensen die zij nooit eerder hebben gezien. De familie Hoti in Albanië, Zekira Besirević in Bosnië, Jonas en Felicija Radlinskas in Litouwen en Metin en Shrpesa Ruli in Albanië, allen deden wat hun geweten hun ingaf en zij hielpen en verborgen Joden, met groot gevaar voor eigen leven. De één vanuit naastenliefde, de ander vanuit Islamitische geloofsovertuiging.

Naar aanleiding van de tentoonstelling organiseren de Jeruzalemkerk, Lody van de Kamp en Saïd Bensellam een bijeenkomst rondom de opening op 2 februari. De bedoeling is dat buurtbewoners met elkaar in gesprek gaan over de mensen van verschillende geloofsovertuiging die anno 2017 ook weer naast elkaar wonen en met elkaar te maken hebben.
Van harte welkom op 2 februari om 19.00 bij de opening van de tentoonstelling.
De tentoonstelling is daarnaast te bezichtigen op:
3 februari 10.00-16.00
5 februari 11.30-13.00
8 februari 10.00-16.00
12 februari 11.30-13.00
Ingang aan de zijkant links van het kerkgebouw.

Vorige berichten

25-01-2017 huidig artikel