• Blog

Jaarthema: ‘De kerk, een open huis’

‘De kerk, een open huis’ dat is het jaarthema van de Protestantste Kerk Nederland, de Jeruzalemkerk sluit daar graag bij aan. Het is een mooi thema waar veel verschillende kanten aan zitten die ons zeker een jaar bezig kunnen houden.

De kerk een open huis, dat betekent niet dat de deur van de Jeruzalem-kerk elke dag geopend zal zijn, daar hebben we helaas geen menskracht voor. Het betekent wel dat we dit jaar met elkaar nadenken over de vraag wat het betekent om een gastvrije, open gemeenschap van gelovigen te zijn. Wanneer is ons huis open? Wat is daar voor nodig? Zijn we echt gastvrij of verwachten we dat gasten en mensen die zomaar eens binnen komen lopen zich aanpassen aan onze manieren? Zijn we bereid ons aan te passen? Dat zijn vragen om eens goed over na te denken. Vragen om te verbinden met wat we in de Bijbel vinden over gastvrijheid en openheid. Denk aan Abraham die vreemde mannen gastvrij ontvangt, gasten die engelen blijken te zijn. Ook Jezus spreekt vaak over gastvrijheid, zo wil hij te gast zijn in het huis van Zacheüs, iemand die vanwege zijn werk werd uitgestoten uit de gemeenschap. Jezus eet graag bij andere mensen en ontvangt zo zelf gastvrijheid.  Wie ontvang je, als je gasten ontvangt daar zegt Jezus in Matteüs 25 dit over: ‘Ik verzeker jullie: alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijkste van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan.” Dat is een uitspraak die gastvrijheid maakt tot iets dat we niet kunnen veronachtzamen. Gastvrijheid gaat, ten diepste, over het ontvangen van Jezus zelf.

Vanaf de startzondag op 17 september tot aan de laatste zondag van het kerkelijk jaar gaan we ons verdiepen in de brief aan de Hebreeën. Dat is een brief waarin ook het thema huis, in de brief verbonden aan de betekenis van de kerk en de tempel, en gastvrijheid besproken worden. In een serie van 9 preken zullen collega ds. Bas van der Graaf en ik de brief bespreken en bepreken.

Het blijft niet bij nadenken en preken, er zijn ook mooie ideeën om activiteiten bij gemeenteleden thuis te organiseren. Dat gaat van een huisconcert tot een running dinner door de buurt. Gastvrij zijn, je huis open zetten, mensen uitnodigen en meenemen om iets te delen van het koninkrijk van God. Het is een thema dat ons uitdaagt om uit onze eigen, bekende wereld te stappen en de ontmoeting te zoeken. Een mooie en uitdagende opdracht.